Æresprisen til Tor Edvin Dahl

Tor Edvin Dahl er tildelt Rivertonklubbens ærespris 2018.

Under åpningen på Krimfestivalen i Oslo 8. mars ble Dahl hedret med følgende begrunnelse:

I tillegg til den årlige Rivertonprisen deler Rivertonklubben med ujevne mellomrom ut en ærespris.

Årets vinner av Rivertonklubbens ærespris hedres for sin mange-årige innsats for norsk krim og ikke minst pionerinnsatsen fra en tid da nesten ingen – tro det eller ei! – skrev krim i Norge.

Vinneren var fra starten av (i 1968) konsulent for Gyldendals Svarte Serie, som skapte en ny bølge av interesse for krim og et nytt syn på krimgenren som mer enn bare underholdning.

Han skrev om krimlitteraturen, blant annet i Vinduet, Aftenposten og i NRK Radio allerede på 1960-tallet – da krimmen var langt fra stueren – og var blant de første til å gi genren seriøs oppmerksomhet og analyse.

Han var også en pionér ved å fremstå som skjønnlitterær forfatter som også skrev krim og bidro dermed til legitimeringen av genren, ved siden av André Bjerke og Torolf Elster.

Vinneren var en av Rivertonklubbens fire “founding fathers”, en av de fire som tok initiativet til klubben – de andre var Sigurd Hennum, Bjørn Carling og Nils Nordberg.

Vinneren skrev den første mer omfattende fremstillingen av kriminalgenren på norsk, Den store kriminalboka (i 1982).

Han har fortsatt å skrive krim, for det meste under sitt eget navn. Det er blitt oppmot 120 romaner, barne- og ungdomsbøker og sikkert like mange lærebøker, dramaer og musikkverker, avisføljetonger og hørespill. Han har også redigert flere samlinger av krimnoveller. Og mottatt priser for sitt forfatterskap – blant annet historiens ANDRE rivertonpris.

Med sine David Torjussen-bøker (fra 1973 av) innledet han oppblomstringen og videreutviklingen av norsk kvalitetskrim og banet veien for bla. Gunnar Staalesen og Jon Michelet.

Som mange av dere allerede har skjønt – Rivertonklubbens ærespris tildeles Tor Edvin Dahl !